Γνωστοποίηση άδειας λειτουργίας καταστήματος παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επειδή θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν αναφέρθηκαν στον άρθρο για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και ισχύουν για αυτή την συγκεκριμένη κατηγορία δραστηριοτήτων.

Τα Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι τα Κουρεία, τα Κομμωτήρια, τα Καταστήματα Περιποίησης Χεριών – Ποδιών και τα Εργαστήρια Δερματοστιξίας ( tattoo ).

Διαδικασία Αδειοδότησης

Και αυτές οι επιχειρήσεις ακολουθούν την διαδικασία της Γνωστοποίησης Λειτουργίας όσον αφορά την αδειοδότηση τους. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Περιληπτικά αναφέρω ότι αρχικά παίρνουμε την Βεβαίωση Εγκατάστασης από τον Δήμο και στην συνέχεια γίνεται ή εγγραφή της επιχείρησης στο σύστημα του notifybusiness.gov.gr και η λήψη της Άδειας Λειτουργίας. Και φυσικά πρέπει να υπάρχει ο φάκελος τήρησης αρχείου όπως σε όλες τις επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Για την διαδικασία θα πρέπει να προσέξουμε τις χρήσεις γης, μιας και σε περιοχή Αμιγούς Κατοικίας η μόνη δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε είναι Κουρείο. Δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο γιατί επιτρέπεται το Κουρείο και όχι το Κομμωτήριο, απλά αναφέρω το Νόμο.

Σημεία Προσοχής

Για να λειτουργήσει ένα Κατάστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ( με εξαίρεση τα Εργαστήρια Δερματοστιξίας – tattoo ) θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Αυτήν μπορεί να την έχει είτε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είτε κάποιος εργαζόμενος σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο κατάστημα αρκεί να προσλάβει άτομο με την κατάλληλη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Υπάρχει εκεί έξω η πρακτική της «ενοικίασης» Αδειών Ασκήσεως Επαγγέλματος. Οφείλω να ενημερώσω ότι αυτή η πρακτική δεν συνάδει με τους όρους λειτουργίας των Καταστημάτων Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Δηλαδή, το νόμιμο είναι, αν δεν έχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, να προσλάβει κάποιον που να έχει και όσες ώρες τον έχει προσλάβει τόσες ώρες μπορεί να παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και επισύρει τις συνέπειες του νόμου.

Άλλη συνηθισμένη πρακτική, αλλά καθόλα νόμιμη αυτή την φορά, είναι η συστέγαση παρόμοιων δραστηριοτήτων. Ένα Κατάστημα Περιποίησης Χεριών – Ποδιών μπορεί να συστεγαστεί με ένα Κομμωτήριο. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας και οι ελάχιστοι χώροι για κάθε δραστηριότητα. Αν ένα κατάστημα προσφέρει και περιποίηση χεριών και περιποίηση ποδιών, θα πρέπει να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο αυτών δραστηριοτήτων.

Ένα Κατάστημα Περιποίησης Χεριών – Ποδιών μπορεί να συστεγαστεί με ένα Εργαστήριο Αισθητικής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει φυσικός διαχωρισμός των δυο δραστηριοτήτων και να υπάρχει μια έξτρα τουαλέττα με προθάλαμο.

Ένα Κομμωτήριο δεν μπορεί να συστεγαστεί με ένα Εργαστήριο Αισθητικής.

Ένα Εργαστήριο Δερματοστιξίας δεν μπορεί να συστεγαστεί με καμία άλλη δραστηριότητα και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο να έχει τους κατάλληλους χώρους και τα κατάλληλα εργαλεία για την δραστηριότητα.

Και έτσι εδώ τελειώνει και αυτό το άρθρο για την διαδικασία Γνωστοποίησης Άδειας Λειτουργίας για Καταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και σε περίπτωση που θέλετε το Τεχνικό Γραφείο μας να αναλάβει την διαδικασία Γνωστοποίησης Λειτουργίας της επιχείρησής σας, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2102280013 ή στο 6972230024 και να το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Από κει και πέρα το μόνο που χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες μας. Εύκολο, σωστά;

Τέλος, απαντώ και σε απορίες ή παρατηρήσεις στα σχόλια από κάτω.