Ο κορονοϊός άλλαξε τις ζωές μας, άλλαξε και τις επιχειρήσεις μας και θα μας «συντροφεύει» απότι φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να λειτουργούμε τα καταστήματα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί. Στη συνέχεια παρουσιάζω τα νέα αυτά δεδομένα για την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παραδείγματα για το πως πρέπει να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα.


Οτιδήποτε αλλάξει, το άρθρο θα ανανεώνεται έτσι ώστε να είναι συνεχώς επίκαιρο.

Kαταστήματα Παροχής Υπηρεσιών Καλλωπισμού

Οι παρακάτω ρυθμίσεις αφορούν κουρεία , κομμωτήρια, εργαστήρια αισθητικής.

Ωράριο
07.00 – 22.00 τις καθημερινές και 07.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Κανόνες Λειτουργίας
Οι πελάτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί σχετικό κατάλογο ( ή βιβλίο ) με τα ραντεβού, προκειμένου να το επιδεικνύει σε τυχόν έλεγχο.

Κανόνες Υγιεινής
Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους εντός καταστήματος, εργαζόμενους και πελάτες, καθώς και τα γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή γενικών κανόνων υγιεινής για καθαρισμό επιφανειών, εργαλείων, χρήση αντισηπτικών και καλού αερισμού του χώρου.

Πληρότητα και Θέσεις Εργασίας
Στις παραπάνω επιχειρήσεις θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού:
Μέχρι 20 τ.μ. : 4 άτομα
Από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. : 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ.
Πάνω από 100 τ.μ. : 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων: 1 άτομο / 10 τ.μ. / επίπεδο
Απόσταση 1.5 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Στα παραδείγματα που δίνουμε στη συνέχεια κάνω κάποιες παραδοχές που είναι δική μου ερμηνεία και αν ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό θα ανανεωθεί το άρθρο. Σαν εμβαδόν λαμβάνεται το συνολικό εμβαδόν της επιχείρησης. Στις διαιρέσεις για τον υπολογισμό των ατόμων στρογγυλεύω προς τα κάτω μέχρι το 0,49 και προς τα πάνω από το 0,50 . Σε περίπτωση περισσότερων επιπέδων, αυτά ναι μεν προσμετρούνται στο εμβαδόν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άσκηση δραστηριότητας, με την ισχύουσα αναλογία ατόμων / τετραγωνικό , μόνο αν είναι χώροι κύριας χρήσης.

Παράδειγμα 1
Στο παράδειγμα 1 έχουμε ένα κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών.

 

Συνολικό Εμβαδόν : 47,77 τμ.
Πληρότητα : 4 + 47,77/10 = 4 + 4,77 -> 9 άτομα ( συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού )
Στο συγκεκριμένο κατάστημα λόγω αποστάσεων θα πρέπει να καταργηθούν δύο θέσεις εργασίας και να χρησιμοποιεί τέσσερεις από τις έξι θέσεις εργασίας.

 

Παράδειγμα 2
Στο παράδειγμα 2 έχουμε ένα κομμωτήριο.

 

Συνολικό Εμβαδόν : 23,12 τμ. ισόγειο + 14,11 τμ πατάρι = 37,23 τμ
Πληρότητα : 4 + 37,23/10 = 4 + 3,72 -> 8 άτομα ( συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού )
Το συγκεκριμένο κατάστημα λόγω αποστάσεων θα πρέπει να καταργήσει δύο από τις τρεις θέσεις εργασίας. Μπορούν εναλλακτικά να απομακρυνθούν οι θέσεις εργασίας έτσι ώστε να φτάσουν την επιτρεπόμενη απόσταση των 2 μέτρων. Σαν εμβαδόν παίρνουμε το συνολικό εμβαδόν του καταστήματος. Το πατάρι ναι μεν μετράει στο εμβαδόν, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέσεις εργασίας διότι είναι βοηθητικός χώρος. Εργασία μπορεί να γίνεται μόνο σε χώρο κύριας χρήσης.

Στα παραδείγματα φαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αποστάσεις, καθώς μπορούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα άτομα που βρίσκονται στο κατάστημα.

 

Καταστήματα Εστίασης

Οι παρακάτω ρυθμίσεις αφορούν καταστήματα εστίασης όπως καφέ, μπαρ, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ψητοπωλεία κτλ.
Αρχικά μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τον εξωτερικό χώρο και στη συνέχεια τον εσωτερικό χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Έναρξη λειτουργίας 10:00 πμ.

Κανόνες Υγιεινής
Η μάσκα και τα γάντια μίας χρήσης θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή γενικών κανόνων υγιεινής για καθαρισμό επιφανειών και χρήση αντισηπτικών.

Πληρότητα και Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων
Μέχρι 1 άτομο/ 3 τμ εμβαδού.
Ελάχιστη απόσταση τραπεζιών 2μ.
Μέχρι 4 άτομα/τραπέζι.

Στα παραδείγματα που δίνουμε στη συνέχεια κάνω κάποιες παραδοχές που είναι δική μου ερμηνεία και αν ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό θα ανανεωθεί το άρθρο. Σαν εμβαδόν λαμβάνεται ο εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Η απόσταση των τραπεζιών είναι από άκρη σε άκρη. Στις διαιρέσεις για τον υπολογισμό των ατόμων στρογγυλεύω προς τα κάτω μέχρι το 0,49 και προς τα πάνω από το 0,50 .

 

Παράδειγμα 3
Στο παράδειγμα 3 έχουμε ένα εστιατόριο.

 

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων : 36,12 τμ
Μέγιστος πληθυσμός : 36,12 / 3 = 12,04 -> 12 άτομα
Εμβαδόν εξωτερικού χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων : 13,20 τμ
Μέγιστος πληθυσμός : 13,20 / 3 = 4,40 -> 4 άτομα

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε ότι η μέγιστη χωρητικότητα ανά τραπέζι θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο πληθυσμό ( πελάτες ) , αλλά η απαίτηση για 3τμ ανά άτομο περιορίζει πολύ αυτόν τον αριθμό. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή να πληρούνται και οι δύο απαιτήσεις.

Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος αυτό το άρθρο. Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να ρωτήσετε στα σχόλια από κάτω.

Τέλος θα χαρούμε να αναλάβουμε την υποστήριξη της επιχείρησής και να σας καθοδηγήσουμε είτε αρχίζετε νέα επιχείρηση είτε είστε εν λειτουργία. Το γραφείο μας εξειδικεύεται στις Αδειοδοτήσεις Επιχειρήσεων και όλες τις συναφείς διαδικασίες, ενώ δραστηριοποιείται στην Αττική και όλη την επικράτεια. Μπορείτε να μας καλείτε στο 6972230024.

 

 

Author: Ηλίας Διαμάντης, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Σπούδασα Πολιτικός Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Σερρών και πέρασα με καταταρκτήριες εξετάσεις πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , απόπου και αποφοίτησα . Από το 2002 έχω το δικό μου τεχνικό γραφείο , το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με Άδειες Καταστημάτων . Σε αυτά τα δέκα πέντε και πλέον χρόνια έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία πάνω στα θέματα των Αδειών Λειτουργίας . Το γραφείο μας εξυπηρετεί Αθήνα,Θεσσαλονίκη και όλη την επικράτεια.