Το να ξεκινήσεις μία επιχείρηση χρειάζεται σχεδιασμό και πόσο μάλλον όταν αυτή η επιχείρηση απαιτεί διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας, μιας και εκτός των άλλων η Άδεια Λειτουργίας ενέχει νομικά θέματα και προδιαγραφές, που πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, για να μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση μας.

Άρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι και ο τίτλος αυτού του άρθρου. Το έχω γράψει όσο πιο γενικά γίνεται για να καλύψει όλους όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα που χρειάζεται Άδεια Λειτουργίας και είναι αποτέλεσμα της 15ετούς και πλέον εμπειρίας μου πάνω σε θέματα Αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Επιγραμματικά, τρεις είναι οι τομείς που πρέπει να προσέξει κάποιος που πρόκειται να ξεκινήσει μια επιχείρηση που απαιτεί Αδειοδότηση και αυτοί είναι η επιλογή της δραστηριότητας , η πολεοδομική νομιμότητα του χώρου και οι προδιαγραφές που πηγάζουν από την παραπάνω δραστηριότητα. Ας, τα δούμε λοιπόν με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Δραστηριότητα

Αυτό για κάποιους μπορεί να είναι εύκολο. Παράδειγμα αν κάποιος θέλει να ανοίξει Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, η Άδεια είναι προφανής. Αλλά σε αρκετές άλλες περιπτώσεις και ιδίως στην εστίαση, χρειάζεται σκέψη και καθαρή εικόνα του τι θέλει να κάνει ο καθένας. «Εγώ ένα καφέ θέλω να κάνω, κυρίως για περαστικούς, άλλα να έχει και κανά stand αν θέλει ο άλλος να κάτσει και να δίνω και κρύα σάντουιτς και τυρόπιτες και αν γίνεται και καμιά φορά πίτσα ή burger».

Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Και δεν λέω ότι δεν γίνεται. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να ξέρουμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα καφέ μόνο για περαστικούς ή ένα καφέ που θα σερβίρει και φαγητό. Και για να συνεχίσω στην εστίαση, θα χρειαστεί να έχουμε ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να προσφέρουμε, αν θα το παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα το προμηθευόμαστε κατεψυγμένο ή έτοιμο και αν θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα ή όχι.

Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν το είδος της Άδειας Λειτουργίας που θα εκδοθεί και τις προδιαγραφές που την συνοδεύουν και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να τα αποφασίσουμε πριν μπούμε στην διαδικασία να κλείσουμε χώρο για την δραστηριότητα μας. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να είμαστε αναποφάσιστοι ή θέλουμε να ξεκινήσουμε με κάτι περιορισμένο για αρχή , όπως για παράδειγμα πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που θέλουν να κάνουν κομμωτήριο ή κατάστημα νυχιών και μετά να προσθέσουν και άλλη δραστηριότητα, τότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να βρούμε έναν χώρο που να μπορεί να καλύψει και τις προδιαγραφές των παραπάνω δραστηριοτήτων που σκεφτόμαστε να κάνουμε.

 

Πολεοδομική Νομιμότητα Χώρου

Και αφού αποφασίσαμε το είδος της δραστηριότητας και της Άδειας Λειτουργίας που θα χρειαστεί, τότε αρχίζουμε να ψάχνουμε τον κατάλληλο χώρο  που θα στεγάσει την επιχείρησή μας. Και εδώ αρχίζει και μπαίνει ενεργά ο Πολιτικός Μηχανικός μας, ο οποίος θα εξετάσει την Πολεοδομική Νομιμότητα του χώρου.

Για να γίνει αυτό, για να μπορέσω δηλαδή να ενημερώσω για το αν ένας χώρος πληροί τις προδιαγραφές της Πολεοδομικής Νομοθεσίας χρειάζεται να έχω το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, την θεωρημένη κάτοψη της Πολεοδομίας και όποιες τακτοποιήσεις τυχόν έχουν γίνει στο συγκεκριμένο κατάστημα. Και προφανώς αυτό δεν είναι δική μου ιδιορρυθμία, αυτά τα στοιχεία τα χρειάζεται οποιοσδήποτε Μηχανικός για να ελέγξει την νομιμότητα ενός χώρου.

Και χρειαζόμαστε την ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ κάτοψη του χώρου. Και το βάζω σε κεφαλαία και το τονίζω και το φωνάζω, χρειαζόμαστε την κάτοψη που υπάρχει στον φάκελο της πολεοδομίας. Όχι μια αποτύπωση μηχανικού, όχι την κάτοψη του συμβολαίου ή δεν ξέρω τι άλλο έχει ο καθένας, αλλά την ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ κάτοψη που υπάρχει στην πολεοδομία.

Οπότε, είμαι σίγουρος πως έγινε κατανοητό ότι για τον έλεγχο της Πολεοδομικής Νομιμότητας ενός χώρου χρειάζονται το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, η θεωρημένη κάτοψη της πολεοδομίας και αν υπάρχουν νομιμοποιήσεις του. Αυτά στοιχεία είναι υποχρεωμένος να τα έχει στο αρχείο του ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που εξετάζουμε και να μας τα προσκομίσει για να τα εξετάσουμε σε αντιπαραβολή με την υπάρχουσα κατάσταση του χώρου.

Μετά από πολλά χρόνια που φωνάζω τα ίδια και τα ίδια για τις κατόψεις της πολεοδομίας, οφείλω να παραδεχτώ ότι η κατάσταση βελτιώνεται και αρκετοί ιδιοκτήτες πλέον έχουν τα παραπάνω στοιχεία και έτσι μπορούμε και εμείς οι Μηχανικοί να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

Όμως κάποιες φορές τα σχέδια ή «δεν υπάρχουν» ή «έχουν χαθεί» ή «δεν τα βρίσκουμε» ή «δεν τα έχουμε» ή μας δίνουν σχέδια που δεν είναι της πολεοδομίας. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να αναθέσουν επί πληρωμή σε έναν Μηχανικό να πάει στην Πολεοδομία να κάνει έρευνα και να τα βρει.

Όπως και να έχει το να ενοικιαστεί χώρος χωρίς να τον έχει ελέγξει ένας Μηχανικός που να γνωρίζει Πολεοδομική Νομοθεσία είναι λάθος και βάζει την επένδυση και την προσπάθεια σε αχρείαστο ρίσκο. Και αυτό δεν το θέλει κανένας.

Έτσι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουμε τα σχέδια της πολεοδομίας που χρειαζόμαστε και στην συνέχεια θα ελέγξουμε δυο πράγματα. Τις χρησεις γης και το ακίνητο.

Οι χρήσεις γης έχουν να κάνουν με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε περιοχή έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ( αμιγής κατοικία , γενική κατοικία κτλ )  και βάση αυτού χαρακτηρισμού επιτρέπονται συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε ακίνητο σε περιοχή που από τις χρήσεις γης να επιτρέπεται η δραστηριότητα που θέλουμε. Συνήθως οι χρήσεις γης δεν δημιουργούν πρόβλημα, εκτός και αν η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αμιγής κατοικία οπότε εκεί είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η Πλάκα. Όπως και να έχει πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο ελέγχουμε τις χρήσεις γης στην αρμόδια Πολεοδομία.

Και ακολούθως περνάμε στο ακίνητο. Όταν λέμε ότι ένα ακίνητο είναι Πολεοδομικά νόμιμο, εννοούμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση συμπίπτει με την πιο πρόσφατη θεωρημένη κάτοψη την πολεοδομίας. Μερικές από τις αυθαιρεσίες που συναντάμε είναι η κατάληψη χώρων άλλων ακινήτων, διαφορετικές χρήσεις, διαχωρισμός καταστημάτων, ενοποίηση καταστημάτων, πατάρια ή υπόγεια που δεν φαίνονται πουθενά και γενικώς ότι δεν αποτυπώνεται στην κάτοψη της πολεοδομίας είναι αυθαιρεσία.

Άρα τώρα είναι φάνηκε γιατί χρειαζόμαστε τα σχέδια της πολεοδομίας. Οι αυθαιρεσίες μπορούν να τακτοποιηθούν είτε μέσω έκδοσης κάποιας Άδειας Δόμησης είτε με ένταξη στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν. Όπως και να έχει ο χώρος πρέπει να είναι νόμιμος ή νομιμοποιημένος για να μπορέσει ο Μηχανικός να εκδώσει την Βεβαιώση Χώρου Κύριας Χρήσης που είναι απαραίτητη για την Άδεια Λειτουργίας.

Πολλοί, θα περίμεναν να βάλω τις προδιαγραφές πριν την νομιμότητα και πιθανώς να τις θεωρούσαν πιο σημαντικό παράγοντα. Η εμπειρία μου όμως όλα αυτά χρόνια που ασχολούμαι με Αδειες Λειτουργίας Επιχειρήσεων έδειξε ότι η νομιμότητα είναι πιο σημαντική γιατί είναι πιο πιθανό ένας χώρος να αποκλειστεί λόγω υψηλού κόστους νομιμοποιήσης, παρά να μην καλύπτει τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αν ένα ακίνητο είναι νόμιμο ή νομιμοποιημένο τότε μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για να πληροί και τις υπόλοιπες προδιαγραφές.

 

Προδιαγραφές

Ο τελευταίος παράγοντα που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος πριν μπει στην διαδικασία έκδοσης Άδειας Λειτουργίας και αυτός είναι οι προδιαγραφές ανάλογα με την δραστηριότητα.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα καλύψω το πως θα διαμορφωθεί ένας χώρος για να καλύπτει τις απαιτήσεις της εκάστοτε νομοθεσίας, για αυτό μπορείτε να διαβάσετε τα συγκεκριμένα άρθρα για την δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει. Προφανώς κάθε υπηρεσία δίνει βαρύτητα στον τομέα αρμοδιότητάς της και καλά κάνει. Το Υγειονομικό ελέγχει αν οι χώροι καλύπτουν τις παρασκευές των καταστημάτων εστίασης, αν υπάρχουν επαρκείς χώροι πλύσης ή τουαλέτες μεταξύ των άλλων. Η πυροσβεστική βλέπει παράδειγμα αν ο χώρος καλύπτεται από πυροσβεστικές φωλιές ή φωτισμό ασφαλείας, ενώ ο ΕΟΠΠΕΠ θα σταθεί στην ύπαρξη φυσικού φωτισμού και αερισμού στα Εκπαιδευτήρια.

Όπως είπα αν ο χώρος είναι νόμιμος τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να διαμορφωθεί και να μπει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να είναι καθόλα νόμιμος και να μπορεί να λειτουργεί και να περνάει εύκολα τους ελέγχους των υπηρεσίων.

Έτσι, για να συνοψίσουμε θα πρέπει να αποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε, αν το ακίνητο που μας ενδιαφέρει είναι πολεοδομικά νόμιμο και στην συνέχεια να δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τις προδιαγραφές που υπάρχουν από την νομοθεσία.

Και έτσι, εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου που αναφέρεται στο τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας. Και καθώς το διαβάζατε ίσως θα θέλατε να το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, μιας και ένα άρθρο όσο ενδελεχές και να είναι δεν μπορεί να τα καλύψει όλα. Θα χαρώ να με καλέσετε στο 2102280013 ή το 6972230024 και να απαντήσω σε κάποια απορία ή να κανονίσουμε ένα ραντεβού. Περισσότερα για το τι προσφέρουμε μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τέλος, μπορώ να απαντήσω και σε κάποια απορία ή παρατήρηση στα σχόλια από κάτω.

Author: Ηλίας Διαμάντης, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Σπούδασα Πολιτικός Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Σερρών και πέρασα με καταταρκτήριες εξετάσεις πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , απόπου και αποφοίτησα . Από το 2002 έχω το δικό μου τεχνικό γραφείο , το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με Άδειες Καταστημάτων . Σε αυτά τα δέκα πέντε και πλέον χρόνια έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία πάνω στα θέματα των Αδειών Λειτουργίας . Το γραφείο μας εξυπηρετεί Αθήνα,Θεσσαλονίκη και όλη την επικράτεια.