H κα. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, ιδρυτής της nlpgreece® μας εξηγεί τι είναι το σύστημα του NLP ( Neuro Linguistic Programming – ΝευροΓλωσσικός Προγραμματισμός ), από που προήλθε και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας ζωή.

 

Μπορείτε να βρείτε το podcast και στο Apple iTunes , Spotify , Google Podcasts .

 

Το NLP είναι το γνωσιακό σύστημα το οποίο αποτυπώνει την διακριτή αποτελεσματικότητα, το δυναμικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τις δυνατότητες που προσφέρει. Το NLP ξεκίνησε ως μια διαδικασία μοντελοποίησης ( modeling ) του τι κάνει κάποιος όταν λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ποιες συμπεριφορές υιοθετεί και ποιες δράσεις , πώς σκέφτεται και ποια νοοτροπία έχει. Όλα αυτά μπορούν να αποτυπωθούν σε αλγορυθμικά βήματα και τελικά να κωδικοποιηθούν σε μια τεχνική που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι μας.

Οι δημιουργοί του NLP Richard Bandler (mathematics), John Grinder (linguistics) και Frank Pucelik (psychology) θέλαν να μάθουν πως ήταν τόσο αποτελεσματικοί τρεις ψυχολόγοι/θεραπευτές της εποχής τους ο Fritz Perls, η Virginia Satir και o Milton Erickson. Ποια ήταν η διαφορά που κάνει την διαφορά. Τους μελέτησαν και μπόρεσαν να βρουν τι κάνουν και τι λένε και να το κωδικοποιήσουν σε τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

Έτσι γεννήθηκε το NLP στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στην συνέχεια οι μαθητές τους ( Robert Dilts, Judith DeLozier, Steve Andreas, Steven Gilligan, Christina Hall ) προσέθεσαν και άλλες τεχνικές με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα πλήρες σύστημα, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιωθούμε εμείς πρώτα απ’όλα και να φυσικά να βελτιώσουμε και την επιχείρησή μας.

Για παράδειγμα, το NLP βοηθά το άτομο να αναπτύξει την αντιληπτική του οξυδέρκεια και να πιάνει λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από τους πολλούς. Μπορούμε να αποτυπώνουμε βήμα-βήμα πως κάνουμε εμείς ή άλλοι κάποια πράγματα και είτε να τα αλλάζουμε αν δεν μας βολεύουν είτε να τα αντιγράφουμε αν είναι μια πετυχημένη στρατηγική. Μαθαίνουμε να ακούμε λεκτικές δομές και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν. Είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε ακριβή πληροφορία από τους άλλους έτσι ώστε να αποφεύγουμε παρεξηγήσεις και μαθαίνουμε να δομούμε τον λόγο μας με έναν τρόπο που τα μυνήματά μας να γίνονται αποδεκτά και να ακούγονται.

Και το NLP πηγαίνει πέρα από τις τεχνικές καθώς έχει αποκρυσταλλώσει έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης. Είναι ο σεβασμός στο μοντέλο του κόσμου του άλλου ( χωρίς αυτό να σημαίνει αποδοχή ή συμφωνία ). Είναι η ελευθερία του θες να μάθεις, να πειραματιστείς να δοκιμάσεις, μιας και δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχουν τα μαθήματα που παίρνουμε και είναι το να μπορείς να «βγαίνεις έξω από το κουτί σου» και να δημιουργείς επιλογές, γιατί σε ένα σύστημα ο άτομο με τις περισσότερες επιλογές τείνει να κυριαρχεί σε αυτό.

Σαφώς το NLP δεν υποκαθιστά άλλες επιστήμες κι επαγγέλματα. Και κυρίως τον ψυχολόγο. Στο NLP υπάρχει αρκετή ύλη που έχει να κάνει με ψυχολογία, αλλά σε καμιά περίπτωση ακόμα ένας εξειδικευμένος στις εφαρμογές του NLP δεν είναι και ούτε γίνεται ψυχολόγος. Το NLP δρα συνεπικουρικά, καθώς διαθέτει τεχνικές οι οποίες εξειδικεύονται για τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να δώσουν ώθηση και σωστή κατεύθυνση και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητές τους, και να ξεχωρίζουν στο περιβάλλον τους για την αποτελεσματικότητά τους. Ο καθένας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μπορεί να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει τις τεχνικές του ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η κα. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, διευθύνει την nlpgreece®. Με σπουδές στην ψυχολογία, Master of Social Science, PhD σε Human Resource Development, προσεγγίζει συστημικά το δυναμικό των ανθρώπων. Διαθέτει πολυετή πείρα στην εφαρμογή του συστήματος Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού, NLP, για επαγγελματική διάκριση και προσωπική αποτελεσματικότητα, και συνεισέφερε στον εμπλουτισμό του μοντέλου “the Synolic® approach to human resource development”.

Ως Global NLP Master Trainer, μετέχει ενεργά στο έργο του NLP University Santa Cruz California, αναφορικά στη συνεχή μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας και στον σχεδιασμό και εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη ποιοτικότερου τρόπου σκέψης (mindset) για τη διαχείριση αλλαγών, υιοθέτηση νέων ρόλων, αντιμετώπιση και ανάληψη προκλήσεων.

Είναι μέλος του Global NLP Training & Consulting Community (GTC), European Board of NLP (EBNLP), American Board of NLP, Research and Recognition Board, European Association of NLP Therapy, και στοχεύει στην συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες για την συνεχή άντληση συμπερασμάτων αναφορικά στην έρευνα και στις εφαρμογές του συστήματος NLP σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Συμμετέχει στα ακαδημαϊκά προγράμματα των, HEC – Paris, Executive Coaching program , Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Post graduate program CSAP , Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , Οδοντιατρική σχολή, διδάσκοντας εφαρμογές της μεθοδολογίας Neuro Linguistics. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία, «NLP – Η απομυθοποίηση», και «Παρ’το αλλιώς».

Το 1998 ίδρυσε την nlpgreece® και σύστησε το σύστημα στην χώρα μας. Σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες, και επαγγελματίες, να έχουν στα χέρια τους τις εξειδικευμένες τεχνικές του συστήματος NLP και να κάνουν τομές, που στοχεύουν στην επαγγελματική τους διάκριση, προσωπική και κοινωνική εξέλιξη τους.

Σε συνεργασία ( affiliation ) με το NLP University, Santa Cruz California, το σημείο όπου ξεκίνησε η ιστορία του συστήματος NLP, πιστοποιεί τους ενδιαφερομένους στην εκμάθηση του συστήματος NLP μέσα από τους κύκλους NLP Certification, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στους διεθνείς φορείς του ΝευροΓλωσικού Προγραμματισμού, όπου συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την άντληση συμπερασμάτων σε διάφορους κλάδους, ενώ συνεργάζεται με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Την nlpgreece® μπορείτε να την βρείτε Σολωμου 7, Χαλάνδρι, το site είναι εδώ και μπορείτε να δείτε τις δράσεις της στην σελίδα της στο Facebook εδώ και στο Instagram ως @nlpgreece .

ΥΓ1 : Ο υποφαινόμενος είναι NLP Trainer πιστοποιημένος από το NLP University, Santa Cruz California.
ΥΓ2 : Η συνέντευξη είναι από την ομώνυμη παλιότερη εκπομπή μου στον Black Velvet Radio.

Author: Ηλίας Διαμάντης, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Σπούδασα Πολιτικός Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Σερρών και πέρασα με καταταρκτήριες εξετάσεις πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , απόπου και αποφοίτησα . Από το 2002 έχω το δικό μου τεχνικό γραφείο , το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με Άδειες Καταστημάτων . Σε αυτά τα δέκα πέντε και πλέον χρόνια έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία πάνω στα θέματα των Αδειών Λειτουργίας . Το γραφείο μας εξυπηρετεί Αθήνα,Θεσσαλονίκη και όλη την επικράτεια.